Βύσσινο ή κεράσι γλυκό του κουταλιού

Τώρα που κυκλοφορούν στην αγορά τα κεράσια και για λίγες ημέρες κάνει και μια γρήγορη εμφάνιση το βύσσινο είναι η σωστή στιγμή για γλυκά του κουταλιού και αναψυκτικά από αυτές τις βαθυκόκκινες μπιλίτσες. Να σου πω πως το καλό με αυτά τα φρούτα είναι πως δεν πετάς τίποτα αφού μπορείς να εκμεταλλευτείς εκτός από τη σάρκα τους και τα κουκούτσια τους και μάλιστα κάποιοι αποξηραίνουν και τα κοτσάνια τους για να φτιάχνουν ένα τσάι που κάπου κάνει καλό, αλλά δε θυμάμαι τώρα πού ακριβώς. 
*******
Ο τρόπος που γίνονται αυτά τα δύο γλυκά είναι ακριβώς ο ίδιος οπότε θα σου πώ τί κάνω για τα κεράσια και το ίδιο θα κάνεις αν θέλεις να φτιάξεις και βύσσινο που εγώ το προτιμώ γιατί είναι πιό ξινούτσικο.
Για κάθε 1 κιλό κεράσια θα χρειαστείς 1 κιλό ζάχαρη, 1/2 κούπα νερό και το χυμό 1/2 λεμονιού. Αφαιρείς τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με μια φουρκέτα για τα μαλλιά. Με τον δεύτερο τρόπο θα παιδευτείς περισσότερο, οπότε προτείνω να κάνεις μια επένδυση σε ένα τέτοιο εργαλείο που θα σε βοηθήσει κι όταν θέλεις να αφαιρέσεις τα κουκούτσια από τις ελιές. 
Τα κουκούτσια από τα κεράσια δεν τα πετάς. Μπορείς να φτιάξεις λικέρ με τον τρόπο που θα σου πω παρακάτω. 
Βάζεις τώρα τα κεράσια με τα υγρά που σουρώνεις από τα κουκούτσια, μέσα στην κατσαρόλα που θα φτιάξεις το γλυκό σε στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη και τα αφήνεις μια νύχτα στο ψυγείο να βγάλουν τους χυμούς τους. 
Την επόμενη μέρα βγάζεις την κατσαρόλα από το ψυγείο κι αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτεις το νερό και ξεκινάς το βρασμό του γλυκού, αρχικά σε χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει καλά η ζάχαρη και μετά δυναμώνεις λίγο.
Όταν αρχίσει να βράζει, το γλυκό αφρίζει πολύ γι' αυτό πρέπει να είσαι πάνω από την κατσαρόλα και να αφαιρείς με μια κουτάλα τον παχύ αφρό που δημιουργείται. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει υπολογίζεις πως σε 20 με 25 λεπτά περίπου είναι έτοιμο.
Δοκιμάζεις το σιρόπι αν έχει δέσει με τον κλασικό τρόπο της σταγόνας. Σ' ένα πιάτο που έχεις βάλει στο ψυγείο ρίχνεις λίγες σταγόνες από το σιρόπι. Αν στέκονται σαν μπιλίτσες πάνω στο πιάτο είναι έτοιμο αλλιώς συνεχίζεις το βράσιμο 2 λεπτά
ακόμα και ξαναδοκιμάζεις το ίδιο. Μόλις δεις πως το σιρόπι "στέκεται" προσθέτεις και το χυμό λεμονιού και αφήνεις 2 λεπτά ακόμα.
Προσοχή να μη δέσεις πολύ το σιρόπι γιατί αυτό πήζει και μετά και δε θέλουμε να γίνει σαν καραμέλα αλλά να είναι ρευστό.
Μοιράζεις σε βαζάκια που έχεις αποστειρώσει* μέχρι πάνω και τα αφήνεις ανάποδα πάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Θα παρατηρήσεις πως στην κατσαρόλα περισσεύει αρκετό σιρόπι που γίνεται υπέροχη βυσσινάδα ή κερασάδα. 
Το φυλάς σε μπουκάλι στο ψυγείο, αφού κρυώσει και το σερβίρεις αραιώνοντας το με νερό ή ανθρακούχο νερό ανάλογα πόσο γλυκό το θέλεις. Συνήθως 1 μέρος σιρόπι με 3 μέρη νερό και αρκετά παγάκια δίνουν ένα απολαυστικό αναψυκτικό.
Φυσικά αν σου αρέσει αυτό το αναψυκτικό μπορείς με τον ίδιο τρόπο που έφτιαξες το γλυκό, απλώς προσθέτοντας 1 1/2 κούπα νερό αυτή τη φορά, να φτιάξεις μεγαλύτερη ποσότητα βυσσινάδας. Δε χρειάζεται να ακολουθήσεις τη διαδικασία δεσίματος του σιροπιού, απλώς βράζεις τα κεράσια ή τα βύσσινα 25 λεπτά και μετά σουρώνεις τα φρούτα.
Τα φρούτα που μένουν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αργότερα για να φτιάξεις μια πίτα, να τα προσθέσεις σε παγωτό, σε γιαούρτι ή ακόμα και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη μόλις κρυώσουν και αφού τα αποψύξεις να τα χρησιμοποιήσεις σε μια τούρτα μπλακ φόρεστ.
*******
Αν σουρώσεις τα φρούτα και βάλεις πάλι το σιρόπι να βράσει μόνο του 5 λετπά ακόμα, να πήξει περισσότερο,
μπορείς να το φυλάξεις για να περιχύνεις μ' αυτό το παγωτό σου, τηγανίτες, γιαούρτι ή ότι άλλο σου αρέσει.

Τώρα είναι η ώρα να ασχοληθείς με τα κουκούτσια τους που σου είχα πεί να φυλάξεις. 
Τα βάζεις ξεχωριστά ή όλα μαζί αν έχεις κουκουτσια κι από τα δύο φρούτα σε ένα μπουκάλι μαζί με 10-15 κεράσια ή βύσσινα που έχεις πιέσει λίγο να σπάσουν και προσθέτεις 1 κούπα τσίπουρο, ρακί ή βότκα, 1 1/2 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό. 
Αφήνεις το μπουκάλι σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος για 30 ημέρες. Τις πρώτες μέρες το ανακινείς τακτικά για να λιώσει η ζάχαρη. 
Στη συνέχεια προσθέτεις άλλη 1 κούπα νερό, σουρώνεις από τα κουκούτσια και περνάς το λικέρ από φίλτρο του καφέ . 
Αν είναι ακόμα θολό φιλτράρεις άλλη μία φορά. Φυλάς το λικέρ στο ψυγείο και το σερβίρεις δροσερό. 
 
* Η αποστείρωση των βάζων που θα χρησιμοποιήσεις γίνεται πολύ απλά όση ώρα φτιάχνεις το γλυκό.
Πλένεις με σαπουνάδα τα βάζα και τα καπάκια που θα χρησιμοποιήσεις και τα αφήνεις λίγο να στεγνώσουν.
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 100 βαθμούς, βάζεις τα βάζα μέσα και τα αφήνεις 10 λεπτά. Βάζεις και τα καπάκια και αφήνεις άλλα 10 λεπτά. Σβήνεις το φούρνο και τα αφήνεις μέσα μέχρι τη στιγμή που θα τα γεμίσεις.
Τα βάζα πρέπει να είναι ζεστά όταν βάλεις μέσα το ζεστό γλυκό, οπότε εδώ χρειάζεται προσοχή μην καείς. 
 **********
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια