Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ

Έφτασε η ώρα, το νηστίσιμο κέικ της γιαγιάς, μετά από τις περιπέτειες του σαν "Μπράουνι χωρίς αυγά" αλλά και σαν "Σοκολατένια cupcakes με παντζάρι"
να κάνει την εμφάνιση του στην αρχική του απείραχτη συνταγή. Απλό, νόστιμο, εύκολο κι ότι πρέπει για την περίοδο νηστείας που διανύουμε.
Φυσικά δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές από τις "πειραγμένες" εκδοχές του αλλά για να έχεις το σωστό αποτέλεσμα καλό είναι στις αναλογίες να υπάρχει ακρίβεια έτσι ώστε για να είναι νόστιμο, να φουσκώσει όπως πρέπει και να ψηθεί σωστά.  
Σε μια λεκανίτσα λοιπόν βάζεις 1 1/2 κούπα ζάχαρη, 10 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κούπα κρύο νερό, 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1 κουταλιά ξίδι, 1 κουταλάκι σόδα, 7 κουταλιές κακάο, 2 βανίλιες και 3 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η σειρά δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού απλώς θα τα ανακατέψεις καλά όλα μαζί με το σύρμα ή με μια κουτάλα, δε χρειάζεται χτύπημα με το μίξερ. Στο τέλος προσθέτεις 100 γραμ. μαύρη σταφίδα
 
*Λέγοντας κούπα να υπενθυμίσω πως εννοώ πάντα την κούπα μέτρησης ή αν δεν υπάρχει την κούπα τσαγιού κι όχι την κούπα/κουβά που πίνω εγώ, για παράδειγμα, τον καφέ μου. Αν χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη και δεις πως το μείγμα σου είναι πιο αραιό από όσο είναι συνήθως το μείγμα για κέικ μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι ακόμα.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά, χαμηλώνεις στους 150 βαθμούς και συνεχίζεις το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
Επειδή τα τελευταία χρόνια ψήνω τα κέικ μου σε φόρμες σιλικόνης έχω διαπιστώσει πως οι χρόνοι διαφέρουν λιγάκι από τις μεταλλικές φόρμες, οπότε μετά τα 50 λεπτά καλό είναι να το παρακολουθείς, μην το αφήσεις να ψηθεί οπωσδήποτε όση ώρα ακριβώς σου λέω. Μπορείς να δοκιμάσεις αν έχει ψηθεί με το γνωστό κόλπο με το μαχαίρι ή ένα ξυλάκι για σουβλάκια. Το τρυπάς στο πιο ψηλό του σημείο κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμο.
Αφήνεις να κρυώσει λίγο στη φόρμα, ξεφορμάρεις και αφήνεις το κέικ να κρυώσει εντελώς αν θέλεις να το στολίσεις με κάποιο γλάσο. 
Εγώ έφτιαξα ένα απλό γλάσο ανακατεύοντας 1 κούπα ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες νερό και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να γίνει ρευστό.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Υπέροχο το κέικ σου Μαίρη! Η παρουσίαση μοναδική! Λαχταριστό φαίνεται και πεντανοστιμο! Μπράβο σου ! Ασπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή