Μαλακά ραγισμένα μπισκότα

Τα ραγισμένα μπισκότα τα βρίσκεις συνήθως στη σοκολατένια μορφή τους, κι είναι αυτή που προτιμώ κι εγώ να φτιάχνω γιατί είναι πιό εντυπωσιακά στην όψη 
και το κυριότερο σ ο κ ο λ α τ έ ν ι α, με ότι σημαίνει αυτό!
Σήμερα είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και το αποτέλεσμα του πειράματος είναι αυτά τα ροζ λεμονάτα τεράστια μπισκότα 
που δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά και σε γεύση από τα διάσημα σκουρόχρωμα αδέλφια τους.
Το πρώτο μυστικό για να φτιάξεις μπισκότα που είναι μαλακά και αφράτα είναι η καστανή ζάχαρη. 
Η λευκή ζάχαρη εκτός από άλλα άσχημα που κάνει, σκληραίνει και τη ζύμη όταν ψηθεί. 
Το δεύτερο μυστικό είναι το λίγο αλεύρι. Η ζύμη όχι απλώς δε θα πρέπει να είναι σκληρή αλλά να είναι σχεδόν δύσκολο να την πλάσεις. 
Το ιδανικό είναι να τη βάλεις στο ταψί με τη βοήθεια ενός κουταλιού κι όχι να την πλάθεις. Όταν μπεί στο φούρνο απλώνει ομοιόμορφα, μην ανησυχείς για το σχήμα.
 Το τρίτο μυστικό είναι το ψήσιμο τόσο όσο... Αν βγάλεις τα μπισκότα από το φούρνο αφού έχουν ξεροψηθεί σημαίνει πως και μέσα είναι σκληρά. Γι' αυτό αν θέλεις να έχεις αυτά τα τραγανά απ' έξω και μαστιχωτά από μέσα cookies που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει όταν βγούν από το φούρνο να είναι ακόμα μαλακά.
Μόλις έρθουν σε επαφή με τον κρύο αέρα σκληραίνει η επιφάνεια τους ενώ μέσα παραμένουν μαλακά.
Για να τα πετύχεις λοιπόν χτυπάς για λίγο με σύρμα 5 κουταλιές ηλιέλαιο με 3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
και προσθέτεις 2 αυγά, ξύσμα λεμονιού, 1/4 κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ, ελάχιστο αλάτι και 1 1/2 κούπα αλεύρι. 
Εγώ για να τους δώσω ένα πιό ροζ χρώμα πρόσθεσα μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής αλλά όταν ψήθηκαν απ' έξω δεν έδειχναν και τόσο ροζ...
Βάζεις τη ζύμη για 30 λεπτά στην κατάψυξη και με ένα κουταλάκι βγάζεις κουταλιές, πλάθεις μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τυλίγεις με ζάχαρη άχνη. 
Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί η ζύμη αρχίζει να απλώνει γρήγορα και δε θέλεις να γίνει αυτό εκτός φούρνου.
Βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις για 10-12 λεπτά στους 180 βαθμούς. 
Μη νομίζεις πως είναι άψητα, δεν είναι. Άφησε να τα κρυώσουν καλά και φύλαξε τα (αν μείνουν) σε καλά κλειστό δοχείο.
 Αν επιμένεις βέβαια στη σοκολατένια τους εκδοχή, αντικατέστησε τη μισή κούπα αλεύρι με κακάο και μη βάλεις ξύσμα λεμονιού αλλά 1 βανίλια. Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις το ηλιέλαιο με ελαιόλαδο γιατί η λίγο πιό βαριά του γεύση καλύπτεται από το κακάο. Η διαδικασία είναι ίδια. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Κάτι νόστιμο

Αναγνώστες