Κανελοψωμάκια

Ο καφές του πρωινού της Κυριακής τα θέλει να κανελοψωμάκια του. Νόστιμα, γλυκά, χορταστικά... Αρωματίζουν και το χώρο την ώρα που ψήνονται
και αυτό που ανακάλυψα τελευταία, επειδή έφτιαξα μια μεγάλη δόση, είναι πως αν τα βάλεις στην κατάψυξη σε σακουλάκια αφού κρυώσουν,
όταν τα ξεπαγώσεις είναι αφράτα σαν να τα έχεις βγάλει μόλις από το φούρνο.

Υπάρχουν πολλές συνταγές γι' αυτά τα ρολάκια. Εγώ τα έφτιαχνα με μια συνταγή παρόμοια του τσουρεκιού, με αυγά και πολύ βούτυρο στη ζύμη και στη γέμιση.
Μια μέρα που ξεκίνησα να ζυμώσω ψωμί είπα να κρατήσω λίγο και να δοκιμάσω αν με αυτή την απλή ζύμη μπορεί να είναι το ίδιο νόστιμα.
Και ήταν νόστιμα, ήταν και αφράτα και για τα δικά μου γούστα ήταν καλύτερα.
Με κάποιες μικρές αλλαγές λοιπόν η ζύμη ψωμιού μεταμορφώνεται σε αυτά τα κανελοψωμάκια.
Αν θέλεις να τα δοκιμάσεις κι εσύ αρχικά βράζεις 1 κούπα νερό που μέσα να έχεις βάλει και 2 κουταλιές βούτυρο να λιώσει. 
Ανακατεύεις με 1/2 κούπα γάλα και αν είναι ακόμα πολύ ζεστό το μείγμα το αφήνεις λίγο να γίνει χλιαρό.
Σε μια λεκανίτσα βάζεις 1 κούπα αλεύρι, 1 φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 κουταλιά ζάχαρη και το χλιαρό υγρό μείγμα. Πρόσεξε να μην είναι ζεστό γιατί τότε θα "καεί" 
η μαγιά και δε θα φουσκώσει η ζύμη. Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να φουσκώσει περίπου 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Προσθέθεις 2 - 2 1/2 κούπες αλεύρι ακόμα, 1 κουταλάκι μαχλέπι τριμμένο και 1/2 κουταλάκι αλάτι και ζυμώνεις καλά να γίνει μια σφιχτή ζύμη. 
Το αλεύρι καλό είναι να μην το βάλεις όλο εξ' αρχής αλλά να δείς αν το ζητάει ή μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο. 
Αφήνεις πάλι να φουσκώσει 30 λεπτά και ανοίγεις ένα μακρόστενο φύλλο 1/2 πόντου περίπου σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανακατεύεις 1 κούπα καστανή ζάχαρη με 1 κουταλιά κανέλα και μερικές κουταλιές νερό μέχρι να βραχεί όλη η ζάχαρη.
Απλώνεις σε όλη την επιφάνεια την κανελοζάχαρη και τυλίγεις σε ρολό.
Κόβεις σε κομμάτια 3 εκατοστών περίπου και τα βάζεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Τα αφήνεις να φουσκώσουν πάλι μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 25-30 λεπτά.
Μόλις κρυώσουν ανακατεύεις 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη με 1 κουταλιά νερό περίπου μέχρι να γίνει ένα αραιό γλάσο και περιχύνεις τα ρολάκια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια