Τούρτα γενεθλίων Νο 1

 Η τούρτα γενεθλίων δεν είναι ένα απλό γλυκό που δεν πειράζει κι αν δεν πετύχει. Πόσο μάλλον όταν είναι η τούρτα των πρώτων γενεθλίων! 
Πρέπει να πετύχει και δεν έχει καμία άλλη επιλογή! Αξίζει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο και κόπο για να έχεις ένα άκρως ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 
Το παντεσπάνι πρέπει να είναι αφράτο και ζουμερό, η κρέμα απαλή και γευστική κι η διακόσμηση παιχνιδιάρικη. Έτσι κι έγινε!
Μετά από μια μικρή σύσκεψη με τον εαυτό μου αποφάσισα να τη φτιάξω σχηματίζοντας τον αριθμό 1 με χειροποίητο παντεσπάνι, 
γέμιση κρέμας τυριού και επικάλυψη σαντιγύ με μικρά χρωματιστά κουφετάκια.
 Αν θέλεις να δοκιμάσεις κι εσύ να φτιάξεις τη δική σου τούρτα σε όποιο σχήμα επιθυμείς θα πρέπει να ξεκινήσεις από το παντεσπάνι. 
Αυτό μπορεί να γίνει κι από την προηγούμενη ημέρα και να το φυλάξεις αφού κρυώσει στο ψυγείο, τυλιγμένο σε μεμβράρη. 
Θα επαναλάβεις δύο φορές την εξής πανεύκολη διαδικασία: Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάς στο μίξερ 4 αυγά, που έχεις σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κούπα ζάχαρη και 1 βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά κρέμα. Παίρνει περίπου 5-7 λεπτά. Κοσκινίζεις 2 φορές 1 κούπα φαρίνα και την ανακατεύεις σιγά σιγά στο μείγμα με μια κουτάλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Μ' αυτόν τον τρόπο δε θα αφήσεις τα αυγά να "ξεφουσκώσουν" και δε θα "κάτσει" στο ψήσιμο. Σε ένα ταψάκι που έχεις στρώσει λαδόκολλα βάζεις το μείγμα και ψήνεις για 20-25 λεπτά το πολύ. Θα δείς πως έχει αρχίσει να ξεκολλάει στις άκρες και θα καταλάβεις πως είναι έτοιμο. Πριν τα 20 λεπτά δεν πρέπει να ανοίξεις το φούρνο για να μην ξεφουσκώσει. Αφήνεις να κρυώσει και ξεκολλάς τη λαδόκολλα προσεκτικά.
Το σημαντικό για να έχεις ένα ωραίο παντεσπάνι είναι οι λεπτομέρειες. Αν χτυπήσεις τα αυγά κρύα ή δεν τα χτυπήσεις πολύ, αν δεν κοσκινίσεις τη φαρίνα ή την προσθέσεις στο μίξερ, 
αν δε χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα στο ταψί ή ανοίγεις το φούρνο κάθε λίγο για να δείς πώς ψήνεται τότε κάτι από αυτά θα φταίει που δεν έγινε καλό. 
Στα λέω γιατί τα έχω κάνει στο παρελθόν όλα αυτά με μεγάλη αποτυχία! 
Επίσης σημαντικό είναι να μην κάνεις και τις δύο δόσεις που χρειάζονται μαζί για ευκολία, γιατί τότε αλλάζουν οι χρόνοι ψησίματος και συνήθως ψήνεται απ΄ έξω και μέσα μένει υγρό. 
Αν θέλεις να κερδίσεις χρόνο στην τούρτα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις μπισκότα σαβαγιάρ ή ένα έτοιμο παντεσπάνι από το σούπερ μάρκετ από το να απογοητευτείς.
Αφού αποφασίσεις το σχήμα της τούρτας σειρά έχει τώρα το σιρόπιασμα. Εμένα δε μου αρέσει να είναι πολύ σιροπιασμένο το παντεσπάνι, οπότε βράζω για 5 λεπτά 1 μέρος ζάχαρη με 3 μέρη νερό και αφού κρυώσει προσθέτω λίγο αλκοόλ. Αφήνεις να κρυώσει και σιροπιάζεις με ένα πινέλο για να μην τραβήξει αλλού πολύ κι αλλού λίγο σιρόπι.
Να σου πώ πως επειδή το μεγαλύτερο μέρος της τούρτας θα το έτρωγαν ενήλικες, στο σιρόπι εκτός από αλκοόλ διέλυσα και 1 φακελάκι espresso στιγμής. Εκεί που ήξερα πως θα κόψω κομμάτια για παιδιά σιρόπιασα με απλό ζαχαρόνερο που είχα κρατήσει στην άκρη.
Την κρέμα την έφτιαξα με 1 κουτί φυτική σαντιγύ χτυπημένη με ζάχαρη άχνη και 2 πακέτα τυρί κρέμα Philadelphia με χαμηλά λιπαρά. Αφου κάλυψα το πρώτο παντεσπάνι με την κρέμα τυριού πασπάλισα πάνω της σκόνη κακάο και έβαλα το δεύτερο παντεσπάνι που σιροπιάστηκε κι αυτό αντίστοιχα με το πρώτο. Κάλυψα την τούρτα με φυτική σαντιγύ χτυπημένη με ζάχαρη άχνη και πρόσθεσα λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για το κοριτσίστικο της υπόθεσης. Στην επιφάνεια στόλισα με χρωματιστά κουφετάκια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια