Παστίτσιο

Το παστίτσιο, ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων είναι συνδεδεμένο με οικογενειακά τραπέζια, αγαπημένα πρόσωπα και τσουγκρίσματα ποτηριών. Η αλήθεια είναι πως είναι λίγο πιο μπελαλίδικο φαγητό, επειδή περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές παρασκευές πριν μπει στο φούρνο. Η μυρωδιά μόλις αρχίζει να ψήνεται όμως και η ικανοποίηση όλων από το πιάτο τους, σε κάνει να ξεχνάς τη μικρή ταλαιπωρία. Έλα να σου δείξω τον τρόπο που το φτιάχνω εγώ.

Ξεκινάς με τον κιμά. Για ένα ταψί 30Χ40 εκ. περίπου θα χρειαστείς 750 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά από το κομμάτι που προτιμάς. Θα τον σοτάρεις καλά με 1/4 κούπας ελαιόλαδο σπάζοντας με μια κουτάλα τα μεγάλα κομμάτια που δημιουργούνται όσο ζεσταίνεται. Μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτεις 1 μεγάλο κρεμμύδι και 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένα και συνεχίζεις το σοτάρισμα. Σβήνεις με 1 ποτηράκι κρασιού κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, 1 ξύλο κανέλας, 2 γαρίφαλα, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 μεγάλη κουταλιά σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας και 1 κούπα τριμμένη ντομάτα. Αν σου αρέσει μπορείς να βάλεις και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Προσθέτεις 1/2 κούπα ζεστό νερό, σκεπάζεις την κατσαρόλα και αφήνεις να σιγοβράσει ο κιμάς μέχρι να πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του. 

Παράλληλα βάζεις σε μια άλλη κατσαρόλα να βράσουν σε αλατισμένο νερό 750 γραμ. ζυμαρικά. Αν δε σου αρέσουν τα χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο που είναι τα ιδανικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πένες ή ριγκατόνι. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα στραγγίζεις και τα ανακατεύεις με 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο, 2 ασπράδια αυγού χτυπημένα και 1/2 κούπα τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φέτα ή όποιο άλλο τυρί σου αρέσει στα ζυμαρικά).

Στρώνεις στο ταψί σου τα μισά ζυμαρικά, πάνω τους απλώνεις τον κιμά ομοιόμορφα να πάει παντού και καλύπτεις με τα υπόλοιπα ζυμαρικά. 

Τώρα θα σου πω έναν εύκολο τρόπο να φτιάξεις τη σάλτσα μπεσαμέλ που είναι και το σημείο που δυσκολεύει πολλούς. Θα τη φτιάξουμε αντίστροφα, θα βάλουμε δηλαδή πρώτα στην κατσαρόλα να ζεσταθεί 1 λίτρο γάλα με 2 κουτ.σ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Σε ένα μπολ θα βάλεις 1 κούπα γάλα επιπλέον, όχι από το 1 λίτρο και θα διαλύσεις καλά εκεί με το σύρμα 7-8 κουτ.σ. αλεύρι, να μην υπάρχουν καθόλου σβόλοι. Μόλις το γάλα ζεσταθεί, όχι να βράσει, βάζεις στην κατσαρόλα το μείγμα με το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύεις γρήγορα με το σύρμα. Συνεχίζεις να ανακατεύεις την κρέμα μέχρι ν' αρχίσει να κοχλάζει και την αφαιρείς από την εστία. Χτυπάς 2 κρόκους αυγού, προσθέτεις 2-3 κουταλιές από τη μπεσαμέλ για να ζεσταθούν και να μην κόψουν μόλις μπουν στην καυτή σάλτσα και ανακατεύεις γρήγορα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σου σβολιάσει ποτέ! Στο τέλος ανακατεύεις 1/3 κούπας τριμμένο τυρί

Καλύπτεις το φαγητό με τη ζεστή σάλτσα και πασπαλίζεις με λίγο επιπλέον τριμμένο τυρί που θα δώσει ωραίο χρώμα στην κρούστα. Ψήνεις στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί η επιφάνεια. 

Ιδανικά το αφήνεις να μείνει εκτός φούρνου 15-20 λεπτά, για να μπορούν να κοπούν ωραία τα κομμάτια.  

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια