Γλυκό κουταλιού λεμόνι


Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια παίρνεις το ξύσμα τους για ν' αρωματίσεις τα γλυκές και τις αλμυρές σου δημιουργίες, στύβεις το χυμό τους και τον βάζεις σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη και τη φλούδα τους την κάνεις γλυκό του κουταλιού! 

Αφού ξύσεις τα λεμόνια στον τρίφτη, τα στύβεις και κόβεις την κάθε κούπα στα δύο. Αφαιρείς την εσωτερική μεμβράνη που έχει μείνει από το στύψιμο και τυλίγεις το κάθε κομμάτι σε ρολό στερεώνοντας το με μια οδοντογλυφίδα. 

Βάζεις τα ρολάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει και τα βράζεις 5 λεπτά από το σημείο βρασμού. Σουρώνεις και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία 2-3 φορές για να ξεπικρίσουν οι φλούδες και ταυτόχρονα να μαλακώσουν. 

Στη συνέχεια βάζεις στην κατσαρόλα, για κάθε 50 ρολάκια φλούδας, 750 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική, 200 ml νερό και 2 φύλλα αρμπαρόριζα ή 1 κουτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας. Βράζεις 10 λεπτά τα υλικά για το σιρόπι μόνα τους και στη συνέχεια βάζεις μέσα τα ρολάκια, αφού τους έχεις αφαιρέσει τις οδοντογλυφίδες. Βράζεις μαζί για 5 λεπτά και προσθέτεις το χυμό 1/2 λεμονιού.

Αποθηκεύεις το γλυκό όπως είναι καυτό σε γυάλινα βάζα βάζοντας πρώτα όσα ρολάκια χωράνε και μετά το σιρόπι μέχρι το χείλος του βάζου. Βιδώνεις με το καπάκι και το γυρίζεις ανάποδα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

*Αν φτιάξεις μεγάλη ποσότητα και το γλυκό μείνει για καιρό, καλό είναι τα βάζα να είναι αποστειρωμένα διαφορετικά μπορεί να μουχλιάσει. Η αποστείρωση δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Πλένεις τα βάζα που θα χρησιμοποιήσεις και τα καπάκια τους, ανάβεις το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζεις τα βάζα στη σχάρα μέχρι να στεγνώσουν εντελώς για 15 λεπτά περίπου. Βάζεις και τα καπάκια στη σχάρα και αφήνεις άλλα 5-10 λεπτά. Τα καπάκια δεν τα βάζεις από την αρχή γιατί αν μείνουν πολύ ώρα αρχίζει να αλλοιώνεται το πλαστικό που έχουν στο εσωτερικό τους και δε μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μετά. Επίσης πρέπει να προσέξεις τα καπάκια να μην έχουν σκουριές ή μυρωδιά από κάποια σάλτσα ή μπαχαρικά γιατί όπως είναι ζεστό το γλυκό θα πάρει αυτή τη μυρωδιά.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια