Τούρτα με ζαχαρωτά

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω να φτιάχνω στην κουζίνα είναι φυσικά οι τούρτες γενεθλίων. Και δεν είναι μόνο η στιγμή της δημιουργία τους, είναι η σκέψη του τι να κάνω καιρό πριν, η προετοιμασία, η αναζήτηση των υλικών που θέλω να χρησιμοποιήσω και φυσικά η ικανοποίηση του ανθρώπου που γιορτάζει. Όταν ο άνθρωπος αυτός είναι το πιο γλυκό, τσαχπίνικο και όμορφο μικρό ανθρωπάκι που υπάρχει, σε κατευθύνει μόνο του στην τούρτα που θα φτιάξεις γι' αυτό!
Η γεύση της ήθελα να είναι εντελώς ζαχαρωτή, οπότε χρησιμοποίησα μόνο εκχύλισμα βανίλιας και τα υπόλοιπα αρώματα τα έδωσαν τα ροζ ζαχαρωτά και μικρά γλυκάκια που τη στόλισα. Μέρες πριν είχα προμηθευτεί γλειφιτζουράκια, marshmallows σε λευκό και ροζ χρώμα και macarons ροζ φυσικά! Έφτιαξα λίγα μαρεγκάκια που χρωμάτισα με ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής, μερικά μικρά σοκολατάκια με λευκή σοκολάτα και χρώμα ζαχαροπλαστικής και κάλυψα με την ίδια σοκολάτα και μερικά μικρά αλμυρά κρακεράκια. Μια μέρα πριν έφτιαξα τα παντεσπάνια, γιατί όταν το παντεσπάνι μένει μια μέρα είναι πιό εύκολο να κοπεί, να σταθεί σε μια τούρτα, χωρίς να σπάσει και απορροφά καλύτερα και το σιρόπι. Στο εσωτερικό της χρησιμοποίησα κρέμα ζαχαροπλαστικής που είναι πανεύκολη και νοστιμότατη και για επικάλυψη φυτική σαντιγί χτυπημένη με ζάχαρη άχνη. Έστησα την τούρτα το προηγούμενο βράδυ και τη στόλισα λίγη ώρα πριν σβήσουμε τα κεράκια για να μην απορροφήσουν υγρασία τα ζαχαρωτά μέσα στο ψυγείο.
Αν τη λιγουρεύεσαι και θες να φτιάξεις μια απλή αλλά πεντανόστιμη τούρτα που θα στολίσεις όπως θέλεις εσύ, τότε θυμήσου πως για κάθε ένα παντεσπάνι θα χτυπήσεις καλά 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 1/2 κούπα ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν. Θα προσθέσεις λίγο εκχύλισμα βανίλιας και θα ανακατέψεις απαλά με μια σπάτουλα 1/2 κούπα διπλοκοσκινισμένη φαρίνα. Με προσοχή το ανακάτεμα για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά! Βάζεις το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχεις βουτυρώσει ελαφρά και στα τοιχώματα, έχεις βάλει λαδόκολλα στον πάτο του και ψήνεις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά. Μόλις δείς πως ξεκολλάει στα τοιχώματα είναι έτοιμο. 
Βγάζεις το παντεσπάνι από το ταψάκι προσεκτικά και το αφήνεις να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα. Ξεκινάς να φτιάξεις το επόμενο παντεσπάνι λίγο πριν βγάλεις το προηγούμενο από το φούρνο, γιατί πρέπει να μπει στο φούρνο αμέσως μόλις ανακατέψεις το αλεύρι και πριν αρχίσει να ξεφουσκώνει. Σ' αυτή την τούρτα έβαλα 3 παντεσπάνια και αφού κρύωσαν καλά τα έβαλα, χωρίς να ξεκολλήσω τη λαδόκολλα το ένα πάνω στον άλλο σε μια πιατέλα, σκέπασα με αλουμινόχαρτο και τα χρησιμοποίησα την επόμενη ημέρα. Αναλόγως το ταψί που θα χρησιμοποιήσεις είναι και το ύψος του. Εγώ χρησιμοποίησα ταψάκι 22 εκατοστά, αν εσύ έχεις μεγαλύτερο τότε θα γίνει λίγο πιο λεπτό.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής βάζεις να ζεστάνεις 1 λίτρο γάλα, χωρίς να βράσει όμως. Σ' ένα μπολ χτυπάς 4 αυγά με 200 γρ. ζάχαρη, 120 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο, και 1 κουτ.σ. εκχύλισμα βανίλιας. Στο μείγμα ρίχνεις το μισό ζεστό γάλα ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί και μεταφέρεις όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και κατεβάζεις από το μάτι. Προσθέτεις 2 κουτ.γλ. βούτυρο και μεταφέρεις την κρέμα σε ένα άλλο δοχείο για να κρυώσει. Είναι προτιμότερο ένα ταψάκι για να έχει μεγάλη επιφάνεια και να κρυώσει πιο εύκολα. Σκεπάζεις με μεμβράνη πιέζοντας την ακριβώς πάνω στην κρέμα για να μη δημιουργηθεί πέτσα και την αφήνεις αρκετή ώρα. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείς να τη βάλεις και στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις στην τούρτα. Λίγο πριν την χτυπάς ξανά με το μίξερ να γίνει αφράτη.

*Αν θέλεις σοκολατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής, την ώρα που προσθέτεις το βούτυρο και καίει ακόμα, προσθέτεις και 100 γραμ. κομματάκια κουβερτούρας κι ανακατεύεις καλά να λιώσει.

Όταν τα έχεις όλα έτοιμα ξεκινά η διασκέδαση! Στην πιατέλα που θα χρησιμοποιήσεις βάζεις 4-5 σταγόνες από την κρέμα στα σημεία που θα ακουμπήσει το παντεσπάνι για να μην κουνιέται η τούρτα, βγάζεις τη λαδόκολλα από το πρώτο παντεσπάνι κι αφού το τοποθετήσεις το σιροπιάζεις ελαφρά (εγώ έβρασα 1/2 κούπα νερό με 1/4 κούπας ζάχαρη και λίγη βανίλια) Απλώνεις τη μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής, συνεχίζεις και με τα υπόλοιπα και στο τέλος καλύπτεις με τη σαντιγί. Γι' αυτή την τούρτα χρειάστηκα 2 κουτιά φυτική σαντιγί, 3/4 κούπας ζάχαρη άχνη και λίγη βανίλια
Το σχέδιο στην επιφάνεια το έκανα με ένα πιρούνι, κάνοντας "καγκελάκια" κάθετα και οριζόντια και στο πλάι κρατώντας σταθερό το πιρούνι και γυρνώντας γύρω γύρω την τούρτα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια