Τουρλού ή μπριάμ;

Όπως κι αν το λες, το σίγουρο είναι ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του καλοκαιριού, αφού τα φρέσκα λαχανικά και τα μυρωδικά της εποχής δίνουν όλη τη γεύση και τη γλύκα τους σ' αυτό το φαγάκι. Απαραίτητο συνοδευτικό ένα κομμάτι φέτα και φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι! 

Οι ποσότητες των λαχανικών είναι ενδεικτικές και φυσικά μπορείς να κάνεις προσθαφαιρέσεις,  αναλόγως με το ποιο σου αρέσει περισσότερο. 

Για ένα μεγάλο ταψί θα κόψεις σε κομμάτια  2 εκατοστών περίπου 4-5 κολοκυθάκια, 3-4 μελιτζάνες, 2-3 καρότα, 2-3 πιπεριές Φλωρίνης και 4-5 μεσαίες πατάτες. Θα κόψεις σε λεπτές φέτες ή κυβάκια 2 μεσαία κρεμμύδια, θα ψιλοκόψεις 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό και μερικά φύλλα δυόσμο και βασιλικό. Θα τρίψεις 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες και θα τις ανακατέψεις με 2 κουτ.σ. πετιμέζι ή μελάσα, 1/2 κούπα ελαιόλαδο και 1/2 κούπα λευκό κρασί. Θα βάλεις όλα τα υλικά στο ταψί, χωρίς να προσθέσεις καθόλου νερό, γιατί όλα τα λαχανικά θα βγάλουν τα υγρά τους και αυτά είναι αρκετά για να ψηθεί το φαγητό και να μείνει με μια μελωμένη σαλτσούλα στο τέλος.

Ψήνεις για περίπου 1 1/2 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να αρχίσουν τα λαχανικά να ξεροψήνονται και στο ταψί να έχει μείνει μια ωραία σάλτσα. Αναλόγως το φούρνο σου, ελέγχεις το φαγητό μετά τη 1 ώρα για να μη στεγνώσει εντελώς...

*Μια προσθήκη που κάνω κάποιες φορές, είναι να βάλω ανάμεσα στα λαχανικά κεφτεδάκια να ψηθούν μαζί, για όσους λένε ότι τα λαδερά δεν τους "πιάνουν"... 

** Αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς να κόψεις όλα τα λαχανικά σε λεπτές ροδέλες και να τις βάλεις εναλλάξ, κυκλικά στο ταψί για ένα όμορφο αποτέλεσμα με γαλλική φινέτσα!

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!  


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια