Το πετιμέζι έρχεται και μελώνει κυριολεκτικά τη σαλτσούλα και το άρωμα ούζου που βγάζει ο αστεροειδής γλυκάνισος, κάνει το χταπόδι να μοιάζει ο πιο εκλεκτός μεζές που μπορεί να έχεις δοκιμάσει!
Για ένα χταπόδι του 1 κιλού περίπου, εγώ έβαλα δύo μικρότερα σήμερα, θα το πλύνεις καλά, θα το βάλεις στην κατσαρόλα χωρίς άλλο υγρό μαζί με 2 φύλλα δάφνης, 1 ξύλο κανέλας, 1-2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο και 7-8 κόκκους μπαχάρι και θα το αφήσεις να βγάλει τα υγρά του ανακατεύοντας κάποιες φορές για να πάρει χρώμα παντού.
Προσθέτεις 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη και τα σοτάρεις για λίγο. Μόλις αρχίζουν να εξατμίζονται τα υγρά σβήνεις με 1/4 κούπας κόκκινο κρασί και προσθέτεις 2 κουτ.γλ. πελτέ ντομάτας, 1 κουτ.σ. μπαλσάμικο ξύδι, 1/4 κούπας ελαιόλαδο, 1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα και 1/2 κούπα πετιμέζι. Προσθέτεις αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό για να καλύψει το χταπόδι και το αφήνεις να σιγοβράζει για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειάζεται κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτεις νερό, πάντα ζεστό.
Τότε αφαιρείς το χταπόδι από την κατσαρόλα και προσθέτεις 1/2 κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα. Συνεχίζεις να βράζεις τη σάλτσα μέχρι να πήξει και κόβεις το χταπόδι σε κομμάτια, αφαιρώντας και την πέτσα από την κουκούλα και το εσωτερικό των πλοκαμιών. Ξαναβάζεις το χταπόδι μέσα στη σάλτσα, σβήνεις την εστία και αφήνεις 1-2 λεπτά. Σερβίρεις με ζυμαρικά βρασμένα που τα ανακατεύεις με τη σάλτσα προηγουμένως, με πουρέ, με φάβα ή με ό,τι άλλο προτιμάς αλλά είναι κι ένας πεντανόστιμος μεζές μόνο του (με το απαραίτητο φρέσκο ψωμάκι για βούτηγμα στη σάλτσα)!
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
0 Σχόλια