Χοιρινό μαριναρισμένο στο φούρνο

Το ψητό χοιρινό στο φούρνο είναι ένα από τα πιάτα που μπαίνουν στα περισσότερα γιορτινά τραπέζια και αρέσει σε όλους. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να αγοράσεις καλής ποιότητας κρέας, γι' αυτό καλό είναι να έχεις τον κρεοπώλη που εμπιστεύεσαι. Το μπούτι είναι ένα πολύ καλό κομμάτι για ψητό στο φούρνο, που με μια μικρή προετοιμασία θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου.

Για να έχεις ένα ζουμερό και νόστιμο ψητό, δε θα βάλεις το χοιρινό κατευθείαν στο φούρνο, αλλά θα το μαρινάρεις για λίγες ώρες πριν, στο ψυγείο. Οι ποσότητες των υλικών που θα βάλεις στην μαρινάδα εξαρτώνται από τα βάρος του κρέατος που θα ψήσεις. Υπολόγισε πως για κάθε 1 κιλό χοιρινό μπούτι θα χρειαστείς περίπου 1/2 κουτ.γλ. από θυμάρι, δενδρολίβανο, σπόρους κόλιανδρου, σκόρδο σε σκόνη και αλατοπίπερο κατά την προτίμηση σου. Θα τα βάλεις σε ένα μπολάκι μαζί με 2 κουτ.σ. μουστάρδα, χυμό 1 πορτοκαλιού, χυμό 1 λεμονιού, 5-6 κουτ.σ. ελαιόλαδο και 1 κουτ.σ. μέλι, θα ανακατέψεις καλά όλα μαζί και θα αλείψεις το κρέας κάνοντας του μασάζ. Θα το βάλεις μαζί με τη μαρινάδα στο ψυγείο για 8 ώρες, ακόμα και για μια νύχτα.  Την επόμενη ημέρα θα το θωρακίσεις καλά σε μια μεγάλη κατσαρόλα από όλες τις πλευρές, με λίγο ελαιόλαδο και θα το σβήσεις με 1 ποτηράκι λευκό κρασί. Θα μεταφέρεις το χοιρινό σε ένα ταψί μαζί με τα υγρά που έμειναν στην κατσαρόλα, τη μαρινάδα και 1/2 ποτήρι ζεστό νεράκι και θα το βάλεις να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς στις αντιστάσεις, σκεπασμένο με λαδόκολλα. Θα ψήσεις 1 ώρα περίπου για κάθε κιλό κρέας. Στα τελευταία 20 λεπτά θα ξεσκεπάσεις το κρέας,  θα το αλείψεις με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί και 1 κουτ.σ. μέλι και θα συνεχίσεις να ξεροψηθεί.

Συνοδεύεις το χοιρινό με πατάτες και καρότα που έχεις βράσει μέχρι να τρυπιούνται και τα έχεις προσθέσει στο ταψί μόλις το ξεσκεπάσεις να ψηθούν όλα μαζί.


Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια