Κοτόπιτα με πράσο

Αυτή την κοτόπιτα όποιος την έχει δοκιμάσει έχει φύγει με τη συνταγή της. Είναι από τις πίτες που φτιάχνω συχνά σε τραπέζια και καλέσματα και δε μένει ούτε ψίχουλο, οπότε έχω πάρει το μήνυμα ότι αρέσει πολύ!

Μπορείς να τη φτιάξεις κανονική πίτα σε ένα μεγάλο ταψί ή σε δυό μεγάλα ρολά σαν στρούντελ όπως τη φτιάχνω εγώ συνήθως και την κόβω σε φέτες.

Για δύο μεγάλα ρολά πίτας θα χρειαστείς 1 πακέτο φύλλα κρούστας που έχεις αφήσει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

Για τη γέμιση θα χρειαστείς το κρέας από μισό κοτόπουλο που έχεις βράσει με αλάτοπίπερο, 5-6  κόκκους μπαχάρι και 1 φύλλο δάφνης. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το κοτόπουλο που έχει περισσέψει από προηγούμενη ημέρα, αλλά τότε θα πρέπει να προσέξεις τα μπαχαρικά γιατί είναι ήδη μαγειρεμένο κανονικά.

Παράλληλα ψιλοκόβεις 1/2 κιλό πράσα και τα βάζεις σε μια κατσαρόλα με 1 κούπα γάλα και νερό τόσο που να τα καλύπτει. Τα σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν και τα ξεπλένεις σε ένα σουρωτήρι. Αυτή η διαδικασία κάνει το πράσο πιο εύπεπτο και φεύγει η αψάδα του.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρεις ελαφρά τα πράσα με 3 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 2 τριμμένα καρότα και προσθέτεις το κοτόπουλο ψιλοκομμένο. Σβήνεις με 1/2 κούπα λευκό κρασί και προσθέτεις 1 κούπα ντομάτα τριμμένη, αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού και λίγο μπαχάρι τριμμένο. Σιγοβράζεις για 10 λεπτά και αφήνεις να κρυώσει το μείγμα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτεις 1/2 κούπα καλαμπόκι βρασμένο, 2-3 κουτ.σ. ρύζι, 1 κούπα τριμμένη γραβιέρα και 1 κούπα τρίμματα φέτας

Λαδώνεις ελαφρά με ελαιόλαδο ένα ένα τα μισά φύλλα κρούστας από το πακέτο, και τα τοποθετείς στον πάγκο το ένα πάνω από το άλλο. Απλώνεις τη μισή γέμιση κατά μήκος, στο κέντρο των φύλλων, αφήνοντας ένα περιθώριο στα πλάγια, διπλώνεις τα φύλλα για να κλείσεις μέσα τη γέμιση και τυλίγεις σε ένα ρολό φέρνοντας και τις δύο μεριές των φύλλων προς το κέντρο. Αναποδογυρίζεις το ρολό για να είναι η ένωση προς τα κάτω και το βάζεις σε ένα ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση και δημιουργείς κι ένα δεύτερο ρολό. 

Λαδώνεις ελαφρά και την επιφάνεια των ρολών, κάνεις με ένα κοφτερό μαχαίρι μερικές χαρακιές στην επιφάνεια για να βγαίνει ο αέρας και να ξεροψηθούν τα φύλλα και ψήνεις τα δύο ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια