Κανελόνια με σπανάκι και φέτα

Τα ζυμαρικά είναι από τα αγαπημένα πιάτα αυτού εδώ του blog και προφανώς το έχεις καταλάβει! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι σερβίρουμε τα ίδια και τα ίδια, τουναντίον! Τα ζυμαρικά σαν λευκός καμβάς είναι στη διάθεση μας να δημιουργήσουμε κάθε φορά κάτι καινούριο ή και κάτι παλιό που αγαπάμε και να το απολαύσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας!

Τα κανελόνια θα μας κάνουν σήμερα την τιμή να τα γεμίσουμε με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα.

Ξεκινάμε με τη γέμιση που πρέπει να την αφήσουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Για 1 πακέτο κανελόνια που περιέχει συνήθως 24 τεμάχια θα χρειαστείς περίπου 500 γρ. σπανάκι, 1 ματσάκι άνηθο και 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβεις όλα και τα βάζεις σ' ένα μεγάλο τηγάνι με ελάχιστο νεράκι στην αρχή μέχρι ν' αρχίσουν να βγάζουν τα δικά τους υγρά και να μαραίνονται. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις 1/4 κούπας ελαιόλαδο. Σιγομαγειρεύεις τη γέμιση για 5 λεπτά και την αποσύρεις από την εστία. Αφού κρυώσει σπας μέσα σε χοντρά τρίμματα 400 γρ. φέτα. Αν θέλεις μπορείς να βάλεις και κάποιο άλλο λευκό τυρί όπως αγελαδινό λευκό τυρί ή ανθότυρο ή να βάλεις λίγο απ' όλα. 

Μεγάλη σημασία για να φτιάξεις κανελόνια που δε θα είναι ξερά όταν βγουν από το φούρνο αλλά ζουμερά και αφράτα, έχει η ποσότητα της σάλτσας που θα βάλεις στο ταψί για να βράσουν. Κι αυτό ισχύει για όποια γέμιση επιλέξεις, όχι μόνο για το σπανάκι. Εγώ σήμερα χρησιμοποίησα ένα μείγμα με 300 ml φυτική κρέμα γάλακτος και 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι χτυπημένα με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Εσύ μπορείς να κάνεις μια ελαφριά μπεσαμέλ, να χρησιμοποιήσεις σκέτη κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι χτυπημένο με αυγά ή γιαούρτι αραιωμένο με γάλα ή ακόμα και αριάνι. Ότι σου αρέσει αρκεί να υπάρχει αρκετή ποσότητα μέσα στο ταψί. Για ένα πακέτο κανελόνια χρειαζόμαστε περίπου 600 ml σάλτσας. 

Σε ένα ταψί που χωράει όλα τα κανελόνια χωρίς να ζορίζονται, λαδώνεις ελαφρά τον πάτο και στρώνεις το 1/3 της ποσότητας από τη σάλτσα. Γεμίζεις προσεκτικά τα κανελόνια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής που κόβεις μεγαλύτερη την τρύπα μπροστά στη μύτη.

Αν σου περισσέψει λίγη γέμιση μην την πετάξεις, άπλωσε τη ομοιόμορφα πάνω από τα κανελόνια και κάλυψε τα με την υπόλοιπη σάλτσα που έχεις επιλέξει να χρησιμοποιήσεις. Τρίβεις από πάνω λίγη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι και αφήνεις το ταψί να σταθεί για μισή ώρα, πριν το βάλεις στο φούρνο.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά σκεπασμένο με μια λαδόκολλα κι από πάνω αλουμινόχαρτο, να κλείσει καλά για να μη στεγνώσει το φαγητό και να βράσει με τους ατμούς του. Ξεσκεπάζεις το ταψί και ψήνεις άλλα 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.


Βγάζεις το ταψί από το φούρνο κι αφήνεις 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και σερβίρεις. Απολαμβάνεις με μια σαλάτα κι ένα ποτήρι λευκό κρασί. Η παρέα αγαπημένων προσώπων στο τραπέζι κρίνεται απαραίτητη!

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια