Ζύμη για πίτσα

Στο ερώτημα πίτσα ή σουβλάκι, όταν μαζεύεται παρέα και θέλουμε να παραγγείλουμε συνήθως οι απαντήσεις είναι 50%-50%. Αρέσει πολύ και δεν είναι κακό! 

Το καλό όμως είναι ότι μπορείς να φτιάξεις γρήγορα, εύκολα και πολύ πιο οικονομικά την πίτσα που σου αρέσει στο σπίτι με φρέσκα υλικά.

Το πρώτο και σημαντικό είναι η ζύμη, που άλλοι την προτιμούν αφράτη σαν ψωμάκι κι άλλοι λεπτή και τραγανή. 

Βάζεις σε ένα λεκανάκι 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ. και ανακατεύεις 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 1 κουτ.γλ. ζάχαρη, 1/4 κουτ.γλ. ρίγανη και προσθέτεις περίπου 300 ml. χλιαρό νερό. Αρχίζεις να ζυμώνεις, προσθέτεις τώρα 1 κουτ.γλ. αλάτι και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να έχεις μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Μεταφέρεις τη ζύμη σε μια επιφάνεια που έχεις πασπαλίσει με κορν φλάουρ και ζυμώνεις για λίγα λεπτά "ανοίγοντας" ουσιαστικά τη ζύμη με τη βάση από τις παλάμες σου προς τα έξω και ξαναμαζεύεις. Μόλις είναι έτοιμη και δεν κολλάει στα χέρια σου βάζεις τη ζύμη σ' ένα λεκανάκι που έχεις λαδώσει ελαφρά, σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. 

Αν θέλεις να κάνεις αφράτη πίτσα θα χωρίσεις τη ζύμη σε δύο μέρη και θα την ανοίξεις σε δύο δίσκους διαμέτρου 30 εκ. περίπου με τον πλάστη σε επιφάνεια που έχεις πασπαλίσει με κορν φλάουρ. Αν τώρα προτιμάς την πίτσα σου με λεπτή τραγανή ζύμη θα χωρίσεις το ζυμαράκι σε τρία μέρη και θα ανοίξεις πιο λεπτό το φύλλο. 

Βάζεις μια λαμαρίνα στο φούρνο να κάψει στο φούρνο στην πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει ο δικός σου φούρνος, 220-230 βαθμούς. 

Πάνω σε μια λαδόκολλα στήνεις την πίτσα σου και μόλις κάψει η λαμαρίνα μεταφέρεις προσεκτικά πάνω της την πίτσα και ψήνεις για λίγα μόνο λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά που θα χρησιμοποιήσεις και να πάρει χρώμα περιμετρικά η ζύμη.

Εγώ στις πίτσες που βλέπεις έκανα αφράτη ζύμη κι έβαλα στη μία σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και σκόρδο, μοτσαρέλα τριμμένη και σε μπαλίτσες και ντοματίνια. 

Στην άλλη έβαλα σάλτσα ντομάτας με 1 κουτ.γλ. μουστάρδα, καπνιστό αλλαντικό, μοτσαρέλα τριμμένη και πιπεριές. Στη μισή έβαλα και φρέσκα μανιτάρια.

Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι, όσα και τα υλικά που σου αρέσουν και θα ήθελες να δοκιμάσεις.  

Είμαι σίγουρη πως όταν ξεκινήσεις να φτιάχνεις τη δική σου πίτσα, θα γίνει από τις αγαπημένες σου συνήθειες! 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια