Γλυκό κουταλιού πράσινο νεραντζάκι


Ενώ στον κήπο μας έχουμε νεραντζιές και κάθε χειμώνα φτιάχνω γλυκό νεράντζι από τη φλούδα τους, δεν είχα φτιάξει το άγουρο πράσινο γιατί πάντα το ξεχνούσα και αν δεν τα κόψεις τις μέρες που πρέπει (μέσα Ιουλίου), τα κουκούτσια τους γίνονται σκληρά και δε γίνεται ωραίο γλυκό. Όταν το έβαλα στο πρόγραμμα όμως και τα πρόλαβα στην ώρα τους, έγινε πραγματικά πολύ ωραίο κι από τότε τα καλοκαίρια φτιάχνω μερικά βαζάκια.
Σ' αυτό το σημείο θέλω να σου πώ ότι οι νεραντζιές που θα πάρεις τους καρπούς πρέπει να είναι σε κήπο κι όχι αυτές του δρόμου, γιατί ποτίζονται συχνότερα και τα άγουρα νεραντζάκια είναι πολύ τρυφερά, ενώ τα άλλα είναι ξερά και όσο κι αν τα βράσεις, ο κόπος σου θα πάει χαμένος και δεν είναι κάτι που το θέλουμε! 
Είναι αρκετά μπελαλίδικο γλυκό σε σχέση με τα υπόλοιπα γιατί θέλει πολλές μέρες ξεπίκρισμα και το δέσιμο του αργεί να γίνει λόγω του η σάρκα του βγάζει υγρό κι αν δεν υπάρχει υπομονή καλύτερα να μην το ξεκινήσεις. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει τον κόπο τόσων ημερών.

Σου δίνω τη συνταγή με όλα τα βήματα αναλυτικά για 50 νεραντζάκια και πολλαπλασιάζεις αν θέλεις να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα.

Πλένουμε καλά τα νεραντζάκια (εγώ τα πλένω και με σαπουνάδα για να φύγει όλη η σκόνη που έχουν γιατί δεν τα ξύνουμε καθόλου όπως τα ώριμα).
Με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος ή ένα στυλό bic (βγάζοντας το μελάνι) τρυπάμε τα νεραντζάκια από τη μια μεριά ως την άλλη και τα βράζουμε 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε αλλάζοντας κρύα νερά μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σ' αυτό το σημείο τα νεραντζάκια παίρνουν λαδί χρώμα.
Τα ξεπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό 3 φορές τη μέρα για 10 μέρες το λιγότερο.
Δοκιμάζουμε ένα αν είναι όπως το θέλουμε κι αν πικρίζει ακόμα συνεχίζουμε τις αλλαγές νερού.
Μόλις δούμε πως είναι έτοιμα στο ξεπίκρισμα βράζουμε τα νεραντζάκια 45 λεπτά να μαλακώσουν (σαν γινωμένο σύκο) και τα στραγγίζουμε.
Βράζουμε 1300 γρ. ζάχαρη με 3 κούπες νερό μέχρι να δέσει κι αφού γίνει χλιαρό βάζουμε μέσα τα κρύα νεραντζάκια.
Αφήνουμε 24 ώρες να τραβήξουν τα νεραντζάκια σιρόπι και τα αφαιρούμε από το σιρόπι.
Ξαναδένουμε το σιρόπι, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και ξαναβάζουμε πάλι μέσα τα νεραντζάκια.
Αφήνουμε πάλι 24 ώρες κι επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να δούμε πως το σιρόπι μένει δεμένο την επόμενη μέρα. Τότε βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) και προσθέτουμε το χυμό 1 λεμονιού.
Μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα κι αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. 
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!

Ενώ στον κήπο μας έχουμε νερατζιές και κάθε χειμώνα φτιάχνω γλυκό νεράτζι από τη φλούδα τους μέχρι τώρα δεν είχα φτιάξει ποτέ το άγουρο πράσινο γιατί πάντα το ξεχνούσα και αν δεν τα κόψεις τις μέρες που πρέπει (μέσα Ιουλίου), τα κουκούτσια τους γίνονται σκληρά και δε γίνεται γλυκό . Φέτος όμως τα πρόλαβα στην ώρα τους και έγινε πραγματικά πολύ ωραίο. Βέβαια είναι αρκετά μπελαλίδικο γλυκό σε σχέση με τα υπόλοιπα γιατί θέλει πολλές μέρες ξεπίκρισμα και το δέσιμο του αργεί να γίνει λόγω του η σάρκα του βγάζει υγρό κι αν δεν υπάρχει υπομονή δεν το συστήνω. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει το κόπο τόσων ημερών. Γλυκό νερατζάκι πράσινο 50 πράσινα νερατζάκια 1300 γραμ. ζάχαρη 3 κούπες νερό χυμός 1 λεμονιού 1. Πλένουμε καλά τα νερατζάκια (εγώ τα πλένω και με σαπουνάδα για να φύγει όλη η σκόνη που έχουν γιατί δεν τα ξύνουμε καθόλου όπως τα ώριμα) 2. Με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος ή ένα στυλό bic (βγάζοντας το μελάνι) τρυπάμε τα νερατζάκια από τη μια μεριά ως την άλλη και τα βράζουμε 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. 3.Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε αλλάζοντας κρύα νερά μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σ' αυτό το σημείο τα νερατζάκια παίρνουν λαδί χρώμα. Τα ξεπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό 3 φορές τη μέρα για 10 μέρες το λιγότερο. Δοκιμάζουμε ένα αν είναι όπως το θέλουμε κι αν πικρίζει ακόμα συνεχίζουμε τις αλλαγές νερού. Μόλις δούμε πως είναι έτοιμα στο ξεπίκρισμα βράζουμε τα νερατζάκια 45 λεπτά να μαλακώσουν (σαν γινωμένο σύκο) και τα στραγγίζουμε. 4. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει κι αφού γίνει χλιαρό βάζουμε μέσα τα κρύα νερατζάκια. Αφήνουμε 24 ώρες να τραβήξουν τα νερατζάκια σιρόπι και τα αφαιρούμε από το σιρόπι. Ξαναδένουμε το σιρόπι, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και ξαναβάζουμε πάλι μέσα τα νερατζάκια. Αφήνουμε πάλι 24 ώρες κι επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να δούμε πως το σιρόπι μένει δεμένο την επόμενη μέρα. Τότε βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα κι αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto
Ενώ στον κήπο μας έχουμε νερατζιές και κάθε χειμώνα φτιάχνω γλυκό νεράτζι από τη φλούδα τους μέχρι τώρα δεν είχα φτιάξει ποτέ το άγουρο πράσινο γιατί πάντα το ξεχνούσα και αν δεν τα κόψεις τις μέρες που πρέπει (μέσα Ιουλίου), τα κουκούτσια τους γίνονται σκληρά και δε γίνεται γλυκό . Φέτος όμως τα πρόλαβα στην ώρα τους και έγινε πραγματικά πολύ ωραίο. Βέβαια είναι αρκετά μπελαλίδικο γλυκό σε σχέση με τα υπόλοιπα γιατί θέλει πολλές μέρες ξεπίκρισμα και το δέσιμο του αργεί να γίνει λόγω του η σάρκα του βγάζει υγρό κι αν δεν υπάρχει υπομονή δεν το συστήνω. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει το κόπο τόσων ημερών. Γλυκό νερατζάκι πράσινο 50 πράσινα νερατζάκια 1300 γραμ. ζάχαρη 3 κούπες νερό χυμός 1 λεμονιού 1. Πλένουμε καλά τα νερατζάκια (εγώ τα πλένω και με σαπουνάδα για να φύγει όλη η σκόνη που έχουν γιατί δεν τα ξύνουμε καθόλου όπως τα ώριμα) 2. Με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος ή ένα στυλό bic (βγάζοντας το μελάνι) τρυπάμε τα νερατζάκια από τη μια μεριά ως την άλλη και τα βράζουμε 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. 3.Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε αλλάζοντας κρύα νερά μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σ' αυτό το σημείο τα νερατζάκια παίρνουν λαδί χρώμα. Τα ξεπικρίζουμε αλλάζοντας το νερό 3 φορές τη μέρα για 10 μέρες το λιγότερο. Δοκιμάζουμε ένα αν είναι όπως το θέλουμε κι αν πικρίζει ακόμα συνεχίζουμε τις αλλαγές νερού. Μόλις δούμε πως είναι έτοιμα στο ξεπίκρισμα βράζουμε τα νερατζάκια 45 λεπτά να μαλακώσουν (σαν γινωμένο σύκο) και τα στραγγίζουμε. 4. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει κι αφού γίνει χλιαρό βάζουμε μέσα τα κρύα νερατζάκια. Αφήνουμε 24 ώρες να τραβήξουν τα νερατζάκια σιρόπι και τα αφαιρούμε από το σιρόπι. Ξαναδένουμε το σιρόπι, αφήνουμε να γίνει χλιαρό και ξαναβάζουμε πάλι μέσα τα νερατζάκια. Αφήνουμε πάλι 24 ώρες κι επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να δούμε πως το σιρόπι μένει δεμένο την επόμενη μέρα. Τότε βράζουμε όλα μαζί για 5 λεπτά (από το σημείο βρασμού) και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μοιράζουμε το γλυκό σε βάζα κι αφήνουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Mine coins - make money: http://bit.ly/money_crypto

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια