Μπουμπάρια Μεγαρίτικα

Είναι η γεύση που ξυπνάει τη νοσταλγία ή η νοσταλγία φέρνει τη γεύση; 


Τα Μεγαρίτικα μπουμπάρια δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ κι ούτε είχα ακούσει ποτέ γι' αυτά. Μου τα γνώρισε μέσα από μια συζήτηση ένας αγαπημένος μου άνθρωπος, μιλώντας μου για τις πίτες που έκανε η γιαγιά του στα Μέγαρα όταν ήταν μικρός. Θυμήθηκε τα γλυκά πιτάκια που έκανε με σπανάκι κι ήταν το γλυκό τους σε περιόδους νηστείας και το κολατσιό στο σχολείο ή το απόγευμα για τα παιδιά. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή μου ακούστηκε ενδιαφέρουσα και ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Πολύ απλά υλικά, μου είπε, ότι υπήρχε στα σπίτια. Φύλλο για πίτα σε κομμάτάκια, σπανάκι που στην περιοχή υπήρχε άφθονο, ζάχαρη, κανέλα, σταφίδες, λάδι, μυρωδικά και λίγο ρύζι για τα υγρά. Τα έκαναν ρολάκια, τα έψηναν, τα άλειφαν με πετιμέζι μόλις έβγαιναν από το φούρνο και πασπάλιζαν με κανελοζάχαρη . Πήρα τις πληροφορίες που ήθελα κι αφού συγκέντρωσα τα υλικά, έφτιαξα τα μπουμπάρια των παιδικών αναμνήσεων και τα γνώρισα κι εγώ. Είναι πολύ νόστιμα νηστίσιμα πιτάκια, στη λογική της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, μόνο που δε σιροπιάζονται.


Για να φτιάξεις 20-22 μπουμπάρια, βάζεις σε μια λεκανίτσα 5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ., 1/2 κούπα ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, 2 κουτ.σ. ξίδι και χλιαρό νερό, τόσο όσο να έχεις μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια... Ξεκίνα με 1/2 κούπα νερό και θα δεις πόσο ακόμα ζητάει. Αφήνεις τη ζύμη στην άκρη και εντωμεταξύ ετοιμάζεις τη γέμιση.

Πλένεις καλά και ψιλοκόβεις 800 γρ. σπανάκι, 1/2 ματσάκι άνηθο και 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα αλατίζεις και τα πιέζεις στο σουρωτήρι για να φύγουν τα πολλά υγρά. Προσθέτεις στο μείγμα 4 κουτ.σ. ρύζι, 2 κουτ.γλ. κανέλα, 300 γρ. σταφίδα μαύρη, 1 κούπα ζάχαρη και 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύεις καλά τα υλικά και χωρίζεις τη ζύμη σε 20-22 μπαλάκια. Ανοίγεις σε φύλλα αρκετά λεπτά, μεγέθους περίπου 10Χ15 εκ. Δε χρειάζεται να βάλεις επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου, ανοίγει πολύ εύκολα.

Μοιράζεις τη γέμιση στα φύλλα, περίπου 1 1/2 κουτ.σ. στο καθένα χρειάζεται και αλείφεις περιμετρικά με λίγο ελαιόλαδο. Τυλίγεις το μπουμπάρι κλείνοντας καλά τη γέμιση μέσα και στριφογυρίζεις λίγο τις άκρες πιέζοντας να κολλήσουν σχηματίζοντας μια "καραμέλα". 


Βάζεις τα μπουμπάρια σε ταψί με λαδόκολλα, τα αλείφεις με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνεις 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μόλις βγούν από το φούρνο τα αλείφεις με λίγο πετιμέζι ή μέλι αν δεν έχεις πετιμέζει και πασπαλίζεις με κανελοζάχαρη. 

 

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια