Τούρτα σοκολάτας

 

Ποιος είναι αυτός που μπορεί να αντισταθεί σε μια τούρτα σοκολάτας; Εγώ δεν ξέρω κανέναν κι αν δεν ξέρεις κι εσύ τότε φτιάξ' την για οποιαδήποτε περίσταση και δε θα μείνει κανείς παραπονεμένος. Η αλήθεια είναι πως μπορείς να τη φτιάξεις και με έτοιμο παντεσπάνι κι ένα μείγμα έτοιμης κρέμας ζαχαροπλαστικής για να κερδίσεις χρόνο, όμως σου λέω πως αν φτιάξεις το δικό σου παντεσπάνι και τη δική σου κρέμα έχει πολύ μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική σου αναλόγως και το χρόνο που έχεις στη διάθεση σου.
 
Για το κέικ σοκολάτας που θα γίνει η βάση της σοκολατένιας τούρτας θα χτυπήσεις στο μίξερ 100 γρ. βούτυρο με 1 κούπα ζάχαρη και στη συνέχεια θα προσθέσεις ένα ένα 2 αυγά. Συνεχίζεις προσθέτοντας 1/2 κούπα ξινόγαλα ή γάλα ή κρέμα γάλακτος και 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας και σταματάς το χτύπημα. Ανακατεύεις στο μείγμα με μια σπάτουλα 1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1/2 κούπα κακάο και 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ που τα έχεις κοσκινίσει όλα μαζί. Ψήνεις το κέικ σε φόρμα 22-24 εκατοστών στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά και το αφήνεις να κρυώσει καλά. 
Για να το δουλέψεις πιο εύκολα, μπορείς να ψήσεις το κέικ την προηγούμενη μέρα. Έτσι δεν τρίβει και μπορείς εύκολα να το κόψεις σε δύο φέτες αλλά αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αρκεί να προσέχεις να μη σου σπάσει όταν το κόβεις.

Μέχρι να κρυώσει το κέικ βράζεις 1/2 κούπα νερό με 1/4 κούπας ζάχαρη για 3 λεπτά και μόλις κρυώσει προσθέτεις 1 σφηνάκι κονιάκ ή κάποιο λικέρ που σου αρέσει.

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής ζεσταίνεις 2 1/2 κούπες γάλα, χωρίς να βράσει. Σ' ένα μπολ χτυπάς 2 αυγά με 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα αλεύρι κοσκινισμένο και 1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας. Στο μείγμα ρίχνεις το μισό ζεστό γάλα ανακατεύοντας καλά να διαλυθεί και μεταφέρεις όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα και κατεβάζεις από το μάτι. Προσθέτεις 1 κουτ.γλ. βούτυρο και 50 γραμ. κομματάκια κουβερτούρας ανακατεύοντας καλά να λιώσουν. Μεταφέρεις την κρέμα σε ένα άλλο δοχείο για να κρυώσει. Είναι προτιμότερο ένα ταψάκι για να έχει μεγάλη επιφάνεια και να κρυώσει πιο εύκολα. Σκεπάζεις με μεμβράνη πιέζοντας την ακριβώς πάνω στην κρέμα για να μη δημιουργηθεί πέτσα και την αφήνεις αρκετή ώρα. Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείς να τη βάλεις και στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις στην τούρτα. Λίγο πριν χρησιμοποιήσεις την κρέμα τη χτυπάς ξανά με το μίξερ να γίνει αφράτη προσθέτοντας αν θέλεις και 2 κουταλιές σ. κονιάκ.

Για το στήσιμο της τούρτας κόβεις το κέικ σε δύο δίσκους, σιροπιάζεις τον πρώτο, απλώνεις τη μισή κρέμα ζαχαροπλαστικής, καλύπτεις με τον δεύτερο δίσκο, σιροπιάζεις πάλι και απλώνεις την υπόλοιπη κρέμα. Βάζεις την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Για την επικάλυψη ζεσταίνεις 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χωρίς να βράσει και τη μεταφέρεις σε ένα σκεύος με 200 γρ. κουβερτούρα που έχεις κόψει σε μικρά κομμάτια. Αφήνεις 2-3 λεπτά να ζεσταθεί η κουβερτούρα και ανακατεύεις καλά με το σύρμα μέχρι να έχεις μια λεία γκανάς. Αφήνεις να κρυώσει και απλώνεις τη γκανάς πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής αφήνοντας να τρέξει και στα πλαϊνά της τούρτας. Στολίζεις ανάλογα με το γούστο σου με λίγη σαντιγί, φράουλες που έχεις βουτήξει στη γκανάς ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει.

   
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!    
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια