Baba ganoush


Τη baba ganoush, τη λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα δηλαδή, τη γνώρισα μαζί με τη Μαρίνα πριν 17 χρόνια, που είχε έρθει από τον Λίβανο στην Ελλάδα με όλες τις εκπληκτικές συνταγές του τόπου της που δεν είχα ούτε ακουστά...
Λαχματζούν, φαλάφελ, μορταντέλα, ταμπουλέ άγνωστες λέξεις και γεύσεις για μένα τότε... Και φυσικά κάθε φορά που δοκίμαζα κάτι νέο στα τραπέζια της έφευγα με τη συνταγή. Σήμερα ήταν η μέρα της baba ganoush!
Οι ποσότητες έχουν να κάνουν με πόσο έντονα θες να "ακούς" κάποιο υλικό, σαν βάση πάντως για 2-3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (τη σάρκα τους) θα χρειαστείς 2 κουτ.σ. ταχίνι, 1 -2 σκελίδες σκόρδο, χυμό 1 μεγάλου λεμονιού, 3-4 κουτ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 κουτ.γλ. αλάτι και 1/2 κουτ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Κόβεις τις μελιτζάνες στη μέση, τις τρυπάς με ένα πιρούνι και τις αλείφεις με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνεις στο φούρνο στο γκριλ, γυρίζοντας τις κι από τις δυό πλευρές μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους και να καεί σχεδόν η φλούδα τους για να πάρουν ένα σχεδόν καπνιστό άρωμα. Αν τη μέρα που θα τη φτιάξεις έχεις προγραμματίσει να ψήσεις κάτι άλλο σε ψησταριά είναι ιδανικό να ψήσεις εκεί και τις μελιτζάνες, αλλά και το γκριλ μια χαρά δουλειά κάνει! 
Ξεφλουδίζεις τις μελιτζάνες και βάζεις τη σάρκα τους χλιαρή στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά να πολτοποιηθούν καλά.
Δοκιμάζεις, αφού αφήσεις λίγη ώρα να αναμειχθούν οι γεύσεις και αν χρειάζεται κάτι το συμπληρώνεις.  
*Δοκίμασε να προσθέσεις και λίγο ξύσμα λεμονιού πριν τη σερβίρεις.
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!  
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου!
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια