Φοκάτσια

 Η φοκάτσια είναι ένα αρωματικό ιταλικό λεπτό ψωμάκι. Θα έλεγα πως είναι κάτι ανάμεσα σε λαγάνα και νηστίσιμη πίτσα. 
Βέβαια κάποιοι προσθέτουν και αλλαντικά ή τυριά και την κάνουν κανονική πίτσα. Όλα είναι θέμα γούστου.
Ανακατεύεις 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 φακελάκι μαγιά, 1/2 κουταλάκι ζάχαρη, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και 1/2 κουταλάκι αλάτι
Προσθέτεις περίπου 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό και ζυμώνεις για να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή, ίσα που να μην κολλάει στα χέρια. 
Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή για να μπορείς να την απλώσεις μετά στο ταψί εύκολα. 
Αφήνεις σκεπασμένη τη ζύμη να φουσκώσει περίπου 40 λεπτά και την απλώνεις σε λαδωμένο ταψί με λαδωμένα και τα χέρια σου.
Στην επιφάνεια πασπαλίζεις δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι. Εγώ πρόσθεσα ροδέλες πράσινης ελιάς και πιπεριά Φλωρίνης.
Ψήνεις στους 180 βαθμούς περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Τρώγεται πολύ ευχάριστα σκέτη αλλά ταιριάζει καταπληκτικά και με διάφορες σαλάτες όπως μια ταραμοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια