Μπράουνι χωρίς αυγά

Αυτό το γλυκάκι το έχω από το τετράδιο της γιαγιάς, που το αναφέρει ως νηστίσιμο κέικ. Προφανώς και δεν ήξερε πως αυτό
που έφτιαχνε ήταν το πιό νόστιμο μπράουνι χωρίς αυγά και χωρίς μίξερ. Κάποιες μετατροπές
στις ποσότητες των υλικών ήταν απαραίτητες, γιατί η γιαγιά μου όταν έφτιαχνε γλυκό ήταν πάντα για να φάει ένας λόχος
και οι οικογένειες τους μαζί. Δε μπορούσε να διανοηθεί πως θα φτιάξει ένα μικρό ταψάκι με γλυκό ή μία δόση κουλούρια,
αφού έπρεπε να τα μοιράσει αρχικά στα σπίτια των τριών παιδιών της και μετά στους κοντινούς γείτονες, στους μακρινούς γείτονες,
στους κοντινούς συγγενείς αλλά και όποιος περνούσε από το σπίτι για επίσκεψη έφευγε πάντα με το πακετάκι του.
 Για ένα φυσιολογικό σε μέγεθος μπράουνι λοιπόν χρειάζεται να ανακατέψεις 5 κουταλιές ελαιόλαδο με 1 κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού,
1/2 κούπα νερό, ξύσμα πορτοκαλιού, 1 βανίλια, 1/2 κουταλάκι σόδα, 1 κουταλάκι ξύδι, 4 κουταλιές κακάο και 1 1/2 κούπα φαρίνα.
Όλα αυτά δημιουργούν έναν παχύρευστο χυλό, μην περιμένεις ένα μείγμα όπως του κέικ. Μπορείς να προσθέσεις σταφίδες, χοντροκομμένα καρύδια ή σταγόνες
σοκολάτας. Εγώ τα έβαλα όλα, επειδή έτυχε να έχουν περισσέψει από άλλες συνταγές αλλά δεν είναι απαραίτητο. Η συνταγή της γιαγιάς έλεγε μόνο σταφίδες.  
Βάζεις στο μείγμα σε ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά.
Μην ανοίξεις το φούρνο όσο ψήνεται γιατί θα "κάτσει". Πιο εύκολα κόβεται αν το αφήσεις να κρυώσει λιγάκι. 
Απ' έξω είναι τραγανό και μέσα μαλακό και μαστιχωτό. Μη νομίζεις πως θέλει περισσότερη ώρα ψήσιμο, παραμένει ελαφρώς υγρό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια