Όταν φτιάχνεις τούρτα γενεθλίων για κάποιον ή κάποια με πάθος για το ποδόσφαιρο, τί πιό ωραίο από το να σβήσει τα κεράκια πάνω σε μια μπάλα ποδοσφαίρου;
Η αλήθεια είναι πως η ζαχαρόπαστα τα κάνει όλα πιό εύκολα όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι ιδιαίτερο σε μια τούρτα αλλά εγώ προτιμώ
να μην τη χρησιμοποιώ. Κι αυτό γιατί ενώ βοηθάει να φτιάξεις εύκολα ότι μπορείς να φανταστείς, δε δίνει και το καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση
και στην υφή της τούρτας κατά τη γνώμη μου. Όσες φορές έτυχε να δοκιμάσω κάποια τούρτα με ζαχαρόπαστα εντυπωσιάστηκα από την εμφάνιση,
όχι όμως από την αίσθηση που αφήνει η βουτυρόκρεμα που χρησιμοποιείται για να πατήσει πάνω της η σκληρή συνήθως ζαχαρόπαστα.
Επιλέγω λοιπόν τις κλασικές λύσεις στολισμού με σοκολάτα, κουφετάκια, τρούφα κι άλλα τέτοια όμορφα.
Η βάση
αποφάσισα να δημιουργηθεί με το αγαπημένο όλων μωσαϊκό. Εκτός που είναι νόστιμο κρατάει και το σχήμα της μπάλας χωρίς την ανησυχία
ότι θα διαλυθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η τούρτα. Για το μέγεθος που ήθελα να φτιάξω
χρειάστηκαν 3 δόσεις της βασικής συνταγής για μωσαϊκό που έφτιαξα
και
στην τούρτα με μερέντα γιατί εκτός από τη μπάλα ήθελα να δημιουργήσω και μία βάση που να θυμίζει κάπως γήπεδο.
Πριν ανακατέψω τα μπισκότα με το σοκολατένιο υγρό μείγμα, κράτησα λίγες κουταλιές για να "κολλήσω" αργότερα τα δύο μέρη μεταξύ τους.
Με το μισό μείγμα γέμισα ένα σκεύος σε σχήμα ημισφαιρίου, το οποίο είχα ντύσει εσωτερικά με μεμβράνη για εύκολο ξεφορμάρισμα. Το υπόλοιπο μείγμα
το έβαλα σε ένα μακρόστενο ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της μπάλας κι άφησα τα δύο σκεύη στο ψυγείο για 3 ώρες να παγώσει καλά το μωσαϊκό.
Χτύπησα 3 κουτιά φυτική σαντιγύ με λίγη άχνη και την έβαλα κι αυτή στο ψυγείο μέχρι να ξεφορμάρω το μωσαϊκό και να ενώσω τα δυό μέρη.
Με το υγρό μείγμα που είχα κρατήσει και είχε παγώσει ελαφρά "κόλλησα" τη μπάλα πάνω στο "γήπεδο" και κάλυψα τη μπάλα με ένα παχύ στρώμα λευκή σαντιγύ.
Με μια οδοντογλυφίδα χάραξα στο πάνω μέρος ένα παντάγωνο και από κάθε κορυφή του μια ευθεία γραμμή προς τα κάτω με μήκος όσο η κάθε πλευρά του.
Από την κάθε άκρη χάραξα προς τα κάτω διαγώνια κι έτσι γύρω από το πεντάγωνο έγιναν πέντε εξάγωνα. Στο κάτω μέρος δημιουργήθηκαν τώρα και πέντε τρίγωνα.
Έτσι είχα το χαρακτηριστικό σχέδιο της μπάλας ποδοσφαίρου. Αυτό κάνει πολύ εύκολο το στόλισμα μετά γιατί ακόμα κι αν στο χάραγμα βγεί λάθος το σχέδιο,
λειαίνουμε τη σαντιγύ με τη σπάτουλα και ξεκινάμε από την αρχή. Το κεντρικό πεντάγωνο και τα μισά στο κάτω μέρος τα γέμισα με σταγόνες κουβερτούρας
και τα εξάγωνα με σταγόνες λευκής σοκολάτας ακολουθώντας τις γραμμές που είχα χαράξει.
Στη σαντιγύ που κάλυψα το κομμάτι του γηπέδου πρόσθεσα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Άφησα την τούρτα στο ψυγείο αρκετές ώρες και την έβγαλα μισή ώρα πριν σβήσει τα κεράκια η εορτάζουσα για να μαλακώσει λίγο το μωσαϊκό.
0 Σχόλια