Γαλακτομπούρεκο

Όσο κι αν μας κερδίζουν τα μοντέρνα και εντυπωσιακά στην όψη γλυκά, τα κλασικά γλυκά δε χάνουν ποτέ τους οπαδούς τους. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλοψημένο σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο; Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κανέναν.
Για μια αφράτη κρέμα θα βάλεις να ζεσταθούν 5 κούπες γάλα, χωρίς να βράσει. Σε ένα μπολ θα ανακατέψεις 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό, 1 κούπα ζάχαρη, 6 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ και 2 βανίλιες. Τα προσθέτεις στο ζεστό γάλα και ανακατεύεις συνέχεια σε μεσαία θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
Χτυπάς 6 αυγά με 1/2 κούπα ζάχαρη να φουσκώσουν καλά και προσθέτεις λίγη από τη ζεστή κρέμα να αρχίσουν να παίρνουν τη θερμοκρασία της τα αυγά για να μην κόψουν όταν τα ενώσεις, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Ρίχνεις το χλιαρό μείγμα αυγών στην κρέμα και ανακατεύεις καλά. Αφήνεις την κρέμα στην άκρη να αρχίσει να κρυώνει ανακατεύοντας συχνά για να μην πιάσει κρούστα. 

Θα χρειαστείς 1 πακέτο φύλλα κρούστας (450γραμ. είναι συνήθως το πακέτο) και 200 γραμ. βούτυρο λιωμένο. Βουτυρώνεις τα μισά φύλλα και τα στρώνεις στο ταψί σου, απλώνεις την κρέμα και καλύπτεις με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά. Χαράζεις την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 - 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει το πάνω πάνω φύλλο.
Αφήνεις το γλυκό να κρυώσει καλά κι ετοιμάζεις το σιρόπι του.
Βράζεις 1 1/2 κούπα νερό με 2 1/2 κούπες ζάχαρη και 1 κομμάτι φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος) για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Σιροπιάζεις το γαλακτομπούρεκο κι αφήνεις να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια