Σοκολατένια τούρτα με φυστικοβούτυρο και καραμέλα

Μπορείς να έχεις σοκολάτα, φυστικοβούτυρο, καραμέλα, αλμυρά φυστίκια κι ένα αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι σε μια κουταλιά; Μ' αυτή την τούρτα μπορείς! 

Ιδανικά ξεκινάς από την προηγούμενη ημέρα να ψήσεις το παντεσπάνι για να μπορείς να το κόψεις πιο εύκολα την επομένη που θα στήσεις την τούρτα.
Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε πρέπει να το αφήσεις να κρυώσει εντελώς όσες περισσότερες ώρες έχεις στη διάθεση σου.
Χτυπάς με το μίξερ καλά μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν σαν κρέμα 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου με 1 κούπα ζάχαρη. Προσθέτεις 1 κουταλιά σούπας εκχύλισμα βανίλιας και σταματάς το μίξερ. Κοσκινίζεις μαζί 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με 2 κουταλιές σούπας κακάο και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ. Προσθέτεις το μείγμα στα αυγά και ανακατεύεις προσεκτικά με μια σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω για να μην ξεφουσκώσει.  
Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 22 εκατοστών και στα πλαϊνά και τοποθετείς στον πάτο του αντικολλητικό χαρτί. Βάζεις μέσα το μείγμα και ψήνεις στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, μέχρι να δεις ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μην ανοίξεις την πόρτα του φούρνου, όμως πριν τα 20 λεπτά γιατί θα ξεφουσκώσει.

Το σημαντικό για να έχεις ένα ωραίο παντεσπάνι είναι οι λεπτομέρειες. Αν χτυπήσεις τα αυγά κρύα ή δεν τα χτυπήσεις πολύ, αν δεν κοσκινίσεις τη φαρίνα ή την προσθέσεις να χτυπηθεί με το μίξερ, αν δε χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα στο ταψί ή ανοίγεις το φούρνο κάθε λίγο για να δεις πώς ψήνεται τότε κάτι από αυτά θα φταίει που δεν έγινε καλό. 
Στα λέω γιατί τα έχω κάνει στο παρελθόν όλα αυτά με μεγάλη αποτυχία!  
Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να ξαναπώ ότι ο χρόνος ψησίματος πάντα εξαρτάται από το φούρνο αλλά και το σκεύος που θα χρησιμοποιήσεις γι' αυτό ποτέ δεν πρέπει να τους ακολουθείς πιστά. Τα σκεύη σιλικόνης ή τα ταψάκια μιας χρήσεως για παράδειγμα έχουν άλλο χρόνο ψησίματος από τα μεταλλικά και ο καθένας μας γνωρίζει καλύτερα την κουζίνα του και τους χρόνους της.

Για το σιρόπιασμα θα χρειαστεί να βράσεις για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού 1/2 κούπα νερό με 1/2 κούπα ζάχαρη. Το αφήνεις να κρυώσει, προσθέτεις 2 κουταλιές σούπας κονιάκ και σιροπιάζεις ελαφρά τον κάθε δίσκο την ώρα που συναρμολογείς την τούρτα.


Όταν το παντεσπάνι σου είναι έτοιμο λοιπόν και το έχεις αφήσει να κρυώσει εντελώς, το κόβεις προσεκτικά με πριονωτό μαχαίρι, σε 3 δίσκους και το αφήνεις στην άκρη. 
Βάζεις στο μίξερ 400 ml φυτική κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο, να χτυπηθεί σε σφιχτή σαντιγί και σιγά σιγά προσθέτεις 7-8 κουτ. σ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, 1 κούπα φυστικοβούτυρο και τέλος 200 γρ. τυρί κρέμα. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις λίγη άχνη ακόμα, αλλά επειδή η τούρτα θα περιέχει και καραμέλα δε θέλουμε η κρέμα να είναι κι αυτή πολύ γλυκιά. Βάζεις την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να στήσεις την τούρτα. 
Ψιλοκόβεις 250 γραμ. κουβερτούρα και τη βάζεις σε ένα μπολ. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κουβερτούρα γάλακτος. Ζεσταίνεις χωρίς να πάρει βράση, 200 ml φυτική κρέμα γάλακτος και τη ρίχνεις πάνω στη σοκολάτα. Αφήνεις 2 λεπτά ν' αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να έχεις ένα λείο αποτέλεσμα. Αφήνεις τη γκανάς να κρυώσει και ν' αρχίσει να πήζει ελαφρά.

Τέλος παίρνεις 1 συσκευασία καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το ζεσταίνεις ελαφρά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να μην έχει κομματάκια και το αφήνεις να έρθει πάλι σε θερμοκρασία δωματίου.

Τώρα που όλες οι παρασκευές είναι έτοιμες, είναι η στιγμή που θα στήσεις την τούρτα.
Σε μια πιατέλα βάζεις ένα κουταλάκι από την κρέμα φυστικοβούτυρο και ακουμπάς τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι για να μη γλιστράει. Σιροπιάζεις με το 1/3 από το σιρόπι. Κρατάς στην άκρη 4 κουταλιές από την κρέμα φυστικοβούτυρο και χωρίζεις την υπόλοιπη σε δύο ίσα μέρη. Απλώνεις το ένα μέρος από την κρέμα στο παντεσπάνι κι από πάνω απλώνεις τη μισή ποσότητα από το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. 
Σκεπάζεις με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζεις, απλώνεις το δεύτερο μέρος της κρέμας, το υπόλοιπο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και καλύπτεις με το τελευταίο παντεσπάνι. Αφού το σιροπιάσεις κι αυτό απλώνεις την ποσότητα από την κρέμα που είχες κρατήσεις στην άκρη, ίσα ίσα να καλύψει την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας. 
Παίρνεις την γκανάς σοκολάτας και με μια σπάτουλα καλύπτεις την τούρτα στην επιφάνεια αλλά και στα πλαϊνά της. 
Στολίζεις την τούρτα με αλατισμένα φυστίκια, ξύσματα κουβερτούρας και λίγο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα. 
Βάζεις το ψυγείο για 3-4 ώρες το λιγότερο πριν σερβίρεις!
 

 















Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση! 

Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια