Ντοματίνια τουρσί

Αυτά τα ντοματίνια τα λατρεύω! Είναι συμπυκνωμένη σε μια μπουκίτσα όλη η νοστιμιά και η γλύκα της ντομάτας και δίνουν ξεχωριστή γεύση, όπου κι αν τα προσθέσεις. Αν δεν ήταν και τόσο "αλμυρά" στην τιμή τους μόνο τέτοια θα αγόραζα για τις σαλάτες, τις πίτσες, τα ζυμαρικά και όπου αλλού μπορούν να χρησιμοποιηθούν. 
Εντάξει, τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνουν, να μπουν στις συνταγές για τις οποίες αγοράζονται γιατί τρώγονται σαν φρούτα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το θέμα εδώ είναι τα ντοματίνια που μου φέρνει δώρο συχνά η φίλη μου η Ροζίτα. Κι είναι τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει. Και δεν είναι λίγα κάθε φορά. Και μέχρι να τα φάμε έρχονται άλλα.
Και τότε που είναι πολλά με πιάνει ένα άγχος πώς θα μπορούσα να τα διατηρήσω για καιρό. Σκέφτηκα τη λύση των λιαστών στο φούρνο αλλά τα λυπήθηκα έτσι μικρούλικα που είναι να αφυδατωθούν κιόλας. 
Οπότε είπα να δοκιμάσω να τα κάνω τουρσί που μπορούν να διατηρηθούν αρκετό καιρό και να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές. Δεν είχα δοκιμάσει ξανά να τα φτιάξω έτσι αλλά για όλα υπάρχει μια πρώτη φορά.
Για 1 κιλό ντοματίνια που γέμισαν δυό βάζα των 700ml ακολούθησα μια πολύ απλή διαδικασία. Τα έπλυνα καλά και τα άφησα να στεγνώσουν. 
Σε μία κατσαρόλα έβαλα να βράσουν 4 κούπες νερό, 1 κούπα ξίδι και 1 κουταλιά χοντρό αλάτι. Αποστείρωσα τα βάζα (τα έπλυνα με σαπουνάδα, τα άφησα να στεγνώσουν λίγο και τα έβαλα στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά) κι έτσι όπως ήταν ζεστά έβαλα  μέσα τα ντοματίνια, από 1 σκελίδα σκόρδο και 1 κουταλάκι χοντρό αλάτι σε κάθε βάζο και γέμισα με το ζεστό υγρό μέχρι πάνω. 
Έκλεισα τα βάζα και τα άφησα αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Μόλις έγινε αυτό τα αποθήκευσα στο ψυγείο.
Η συμβουλή που πήρα ήταν να μείνουν για ένα μήνα αλλά θέλω να σου πώ πως στις 10 ημέρες άνοιξα το ένα βάζο και χρησιμοποίησα λίγα από αυτά σε μια ποικιλία λαχανικών! Είναι ακριβώς όπως τα περίμενα, τέλεια!
Είναι τέλειο συνοδευτικό για ουζάκι το καλοκαίρι αλλά δίνουν ξεχωριστή γεύση σε σάλτσες και σαλάτες.
 
Ακολούθησε με στο Instagram στο Facebook στο Pinterest για ν' ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση!   
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή, ανέβασε φωτογραφία και κάνε με tag. Θα χαρώ πολύ να μου πεις τη γνώμη σου! 

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Έχω ακριβώς τα ίδια ντοματινια, από τον κηπο μου. Θα το κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πολύ νόστιμα και διατηρούνται κιόλας όταν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Ναί, έχω φτιάξει και πράσινα με τον ίδιο τρόπο, μόνο που θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο. Μετά από ένα μήνα δηλαδή ήταν έτοιμα.

      Διαγραφή